lauantai 27. maaliskuuta 2010

Sunnuntain päivänäytös siirtyy tiistaihin 30.3. klo 18.30

Y-Kinon lauantain päivänäytös elokuvasta Poutapilviä ja lihapullakuuroja jouduttiin peruuttamaan, koska elokuvateatterille oli lähetetty väärä filmi. Korvaukseksi yleisölle annettiin vapaalippuja tuleviin näytöksiin.

Elokuvan päivänäytös siirtyy virheellisen filmin takia tiistaihin 30.3. klo 18.30. Tuolloin yleisöllä on siis mahdollisuus vihdoin nähdä Poutapilviä ja lihapullakuuroja. Elokuvan arvostelu löytyy tästä blogista otsikolla Taivaallista roskaruokaa.

torstai 25. maaliskuuta 2010

Y-Kino nyt myös Facebookissa

Y-Kino sai keskiviikkona 24.3. oman sivuston myös internetin yhteisöpalvelu Facebokiin. Y-Kinosta, sen ohjelmistosta ja ajankohtaisista tapahtumista saa nyt tietoa myös Facebook-ryhmä Y-Kinon ystävistä. Ryhmään liittyi ensimmäisen vuorokauden aikana 60 jäsentä - ja uusia on tulossa.

Suomen elokuvasäätiöltä tukea Y-Kinolle

Suomen elokuvasäätiö on myöntänyt ke 24.3.2010 Kauhavan Y-Kino Oy:lle 5400 euron tuen elokuvateatterin kunnossapitoon. Elokuvateatterin konehuonetta suurennetaan ja samalla sen äänieristystä parannetaan. Konehuonetta suurentamalla varaudutaan elokuvateatterin digitalisointiin, johon on tarkoitus hakea tukea tämän vuoden aikana.

keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Pahikset saavat palkkansa

Ruotsalaisen Stieg Larssonin romaanisarjan viimeiseen osaan perustuvassa trillerissä Pilvilinna joka romahti ympyrä sulkeutuu. Elokuva jatkaa suoraan siitä mihin Tyttö joka leikki tulella –leffa päättyi. Tietokone-ekspertti Lisbeth Salander (karismaattinen Noomi Rapace) toimitetaan sairaalaan luoti kallossaan ja raajoissaan. Parin huoneen päässä makaa Lisbethille läheinen rikollisloikkari Alexander Zalatšenko (Georgi Staykov), jonka murhayrityksestä nuorta sankaritarta syytetään.

Zalatšenko on entisen Neuvostoliiton aikainen palkkamurhaaja, ja nyt hänen tähtäimessään on Lisbeth. Vaikutusvaltaiset voimat haluavat vaientaa nuoren naisen ikiajoiksi. Edellisen osan kipua tuntematon pahis Ronald Niedermann (Micke Spreitz) jatkaa tappotöitään, mutta hänen hahmonsa jää etäiseksi. Huomattavasti uhkaavampi on Anders Ahlbomin näyttelemä psykiatri Peter Treborian. Hän on pahuudessaan ja itsetietoudessaan todella hyytävä.

Sankarittaren kamppaillessa pahiksia vastaan Millennium-lehden toimittaja Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) penkoo sillä aikaa Lisbethin salattua menneisyyttä ja pääsee totuuden jäljille. Hän alkaa kirjoittaa paljastusreportaasia, jonka on määrä puhdistaa Lisbethin maine ja ravistella turvallisuuspoliisi Säpoa sekä hallitusta. Elokuva huipentuu Salanderin oikeudenkäyntiin. Pahiksetkin saavat lopulta palkkansa.

Pilvilinna joka romahti ei yllä samaan huipputrillerisarjaan kuin leffa- ja romaanitrilogian ensimmäinen osa Miehet jotka vihaavat naisia. Syy on osittain käsikirjoituksessa, osittain siinä ettei toipilasta näyttelevä Noomi Rapace pääse esille edeltävien osien tapaan. Romaanisarjan lukeminen tai trilogian edellisten leffojen katsominen auttavat hieman sekavahkon päätösosan ymmärtämistä.

Elokuvan on ohjannut Daniel Alfredson. Trailerin löydät tästä.

maanantai 22. maaliskuuta 2010

Taivaallista roskaruokaa

Amerikkalainen Poutapilviä ja lihapullakuuroja (K7, 27.−28.3.) on erikoinen lastenelokuva. Valkokankaalla raivoaa spagettitornado ja leffan sankarit kuhertelevat hyytelölinnassa. Hurjiin ruokafantasioihin kätkeytyy amerikkalainen todellisuus. Elokuva pyrkii varoittamaan roskaruoan vaaroista.

Tarinan sankari nörtti Flint Lockwood keksii koneen, joka muuttaa veden ruokasateeksi. Pian kalastuksella eläneet pikkukaupunkilaiset tilaavat kilpaa taivaallisia herkkuja. Innoissaan on myös sääkanavan aloitteleva reportteri Sam Sparks. Elokuva saa vauhtia kun pormestari Shelbourne hoksaa, että Flintin keksintö voi viedä kaupungin - ja ennen kaikkea hänet itsensä - maailmankartalle. Pian hampurilaiset kasvavat puissa ja lapset jauhavat karkkeja päivät pitkät.

Animaation henkilöhahmot ovat kekseliäästi rakennettuja. Etenkin päähenkilö Flintin, nuoren hullun keksijän, isä, jolla on muhkean vartalonsa alla piskuiset jalat, Village Peoplen poliisista inspiroitunut paikallispoliisi ja jatkuvasti paisuva suuruudenhullu pormestari ovat aidosti huvittavia hahmoja.

Elokuvan trailerin löydät tästä.

Elokuvan lumoa Kauhavan lukiossa

Kauhavan lukiossa voi opiskella syksystä 2010 lähtien myös elokuvaan taidemuotona liittyvän kuvataiteiden kurssin. Elokuvan lumoa -kurssilla tutustutaan elokuvan ominaispiirteisiin ja merkitykseen taiteenlajina. Kurssilla paneudutaan myös elokuvan ilmaisukeinoihin sekä elokuvan historiaan ja nykypäivään.

Elokuvan lumoa -kurssilla (KU7) katsotaan useita elokuvia ja elokuvanäytteitä. Koettuja elämyksiä on tarkoitus purkaa erilaisten harjoitustöiden avulla. Päämääränä on myös se, että opiskelija osaa analysoida näkemäänsä ja kertoa havainnoistaan suullisesti, kirjallisesti ja kuvallisesti.

Kurssin valinneet opiskelijat osallistuvat myös paikallisen elokuvakerhon toimintaan. Järvilakeuden kansalaisopisto on syksyllä käynnistämässä elokuvakerhon Kauhavalla. Elokuvaesitykset järjestetään Kauhavan Y-Kinossa. Lisätietoja Elokuvan lumoa -kurssista antaa Kauhavan lukio.





torstai 18. maaliskuuta 2010

Rakkautta Suomirockin tahtiin

Television ja teatteritaiteen ohjaajaikoni Neil Hardwick on tarttunut suomalaisittain rohkeasti musikaaliin ensimmäisessä elokuvassaan Jos rakastat. Elokuva on Helsinkiin sijoittuva muunnelma Zacharias Topeliuksen sadusta Adalminan helmi. Sadussa itsekeskeinen prinsessa menettää muistinsa ja joutuu vuohipaimeneksi ennen kuin hänet pelastaa ulkomainen prinssi.

Elokuvassa ministerin (Taneli Mäkelä) lellitty tytär Ada (Elli Vallinoja) menettää muistinsa liikenneonnettomuudessa. Hän päätyy siivoojaksi sairaalaan. Ada tutustuu mukavaan maahanmuuttajapoika Toniin (Chike Ohanwe) ja pian rakkaus roihahtaa.

Makeilevaa ja henkilöhahmoiltaan ohutta elokuvaa kannattelee loistava musiikki. Jos rakastat –jukeboksi jauhaa esiin Suomirockin järkäleiden ja muiden eturivin lauluntekijöiden upeat hitit. Biisinikkareiden kärkikaartia ovat mm. Hector, Eppu Normaali, Tuomari Nurmio, PMMP, Maija Vilkkumaa ja Kaj Chydenius. Laulut on sovittanut uudelleen Leri Leskinen.

Musiikkielokuvan hienoin esitys lienee Sarah Kiven coverbiisi Eppujen legendaarisesta hitistä Joka päivä ja joka ikinen yö. Suursuosikkien Jipun ja Samuli ”virsihäjy” Edelmannin kaunis ja herkkä Jos sä tahdot niin on hieno tulkinta alun perin Hectorin kappaleesta.

Jos rakastat –elokuvan olettaisi vetävän katsomoon runsaasti kauhavalaisia nuoria ja myös tanssista kiinnostuneita. Y-Kino esittää musiikkielokuvan 19.−20.3. klo 18.30. Elokuvan kotisivuilta löytyy tämä traileri.

keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Sympaattinen Ponyo rantakalliolla

Y-Kinon maaliskuun lastenelokuvien huippua edustaa maailman johtavan animaatio-ohjaaja Hayao Miyazakin Ponyo rantakalliolla (S, 20.−21.3.2010). Tämä legendaarisen studio Ghiblin tuottama elokuva sijoittuu pieneen merenrantakaupunkiin ja kertoo ihmiseksi haluavan kalanpoikasen Ponyon ja kaupungissa asuvan viisivuotiaan Sosuke-pojan tarinan.

Ponyo rakastuu hänet ahdingosta pelastavaan Sosukeen ja haluaa muuttua tämän kaltaiseksi - siis ihmiseksi. Kultakalan isä on kuitenkin mahtava meren velho, joka ei noin vain salli tyttärensä karkaamista likaisten ja meriä saastuttavien ihmisten joukkoon.

Yhtä hyvätahtoista ja sympaattista elokuvaa kuin Ponyo rantakalliolla saa etsiä. Elokuva onneksi välttää liiallisen makeilun ja lässytyksen. Animemestari Miyazakin suurimpia valtteja ovat aina olleet vilpittömyys, hyväntahtoisuus ja tyylitaju. Tämä elokuva ei katso ikärajoja.

Elokuvan trailerin löydät tästä Filmtrailerin linkistä: Ponyo rantakalliolla.

Y-Kino avaa elokuvablogin

Y-Kino aloittaa tänään elokuviin liittyvän web-päiväkirjan eli blogin julkaisemisen. Y-Klaffin kaikuja esittelee viikoittain Y-Kinossa näytettävät elokuvat, mutta kertoo myös laajemmin elokuva-alasta.

Blogissa kirjoitetaan mielenkiintoisista uutuuselokuvista, muistellaan upeimpia klassikoita ja käydään toivottavasti vilkasta leffoihin liittyvää keskustelua. Heiluta siis kommenteissasi sanan säilää - oli kyse sitten 3D:stä, erikoistehostekuvista, elokuvakaupunkiajatuksesta, kauhavalaisleffoista tai Y-Kinon elokuvavalinnoista.

Blogin ylläpitäjänä ja keskustelujen provokaattorina toimii nimimerkki Citizen Don. CD on elokuva-alan harrastaja, turkulaisen Kinokoplan kasvatti.