lauantai 24. huhtikuuta 2010

Ihmissusi metsästää nummilla

Kaiken viimeaikaisen tylsän vampyyrihypetyksen jälkeen on mukava uppoutua toisenlaiseen muodonmuutokseen. Joe Johnstonin ohjaama The Wolfman kertoo klassisen tarinan miehestä, jonka täysikuu muuttaa raivoavaksi ihmissudeksi. Elokuva sijoittuu 1890-luvun Englantiin, Blackmoorin synkkiin nummimaisemiin, jossa alkaa tapahtua kummia.

Elokuvan alussa neiti Gwen Conliffe (Emily Blunt) kirjoittaa näyttelijä Lawrence Talbotille (Benicio del Toro), että miehen veli Ben on kadonnut. Lawrence kiiruhtaa perheensä sukukartanoon Blackmooriin, josta hän on ollut vuosia poissa. Hänen vanha ja ilkeä isänsä sir John Talbot (Anthony Hopkins) asustaa kartanossa miespalvelijansa Singhin (Art Malik) kanssa.

Kotiseudulla kartanon väki on epätoivoissaan. Ben on löytynyt silvottuna ja hänen morsiamensa Gwen on murheen murtama. Lawrencen katkeroituneella isällä on puolestaan vaikeuksia kertoa pojalleen sukua vainoavasta vanhasta kirouksesta.

Lawrence Talbot joutuukin pian itse karvaisen hirviön hyökkäyksen kohteeksi. Vimmaisella vauhdilla liikkuva ihmissusi iskee kylän muihinkin asukkaisiin. Blackmooriin saapuvalla Scotland Yardin etsivä Abberlinella (Hugo Weaving) on pian kädet täynnä työtä.

The Wolfman on kauhuelokuva, jonka tehosteet ovat näyttäviä ja taistelukohtaukset raakoja ja väkivaltaisia. Lajityypin tunnelmaan johdattelee Danny Elfmanin musiikki. Richard Bakerin taitavaa meikkaustyötä on entisestään tehostettu tietokoneanimaatiolla. Lavastus ja ajankuvan rakentaminen ovat myös onnistuneita.

The Wolfmanin trailerin löydät tästä.

Kun ylijumala salamansa kadotti

Harry Potter –elokuvien ohjaaja Chris Columbus on tarttunut uuteen fantasia-seikkailuun uudessa elokuvassaan Percy Jackson Salamavaras. Leffa perustuu Rick Riordanin suosittuun seikkailukirjasarjaan.

Elokuva sijoittuu 2000-luvun Yhdysvaltoihin, missä antiikin Kreikan 12 olymposlaista pääjumalaa pitää päämajaansa New Yorkin Empire State Buildingin salaisessa kerroksessa numero 600. He ovat luoneet uuden sukupolven mytologisia sankareita, puoliverisiä. Nämä ovat puolisiksi ihmisiä ja puoliksi jumalia.

Elokuvan päähenkilö Percy (Logan Lerman) on lukihäiriön ja muiden ongelmien kanssa kamppaileva teini-ikäinen, joka saa yllättäen tietää olevansa merenjumala Poseidonin (Kevin McKidd) ja Sally Jacksonin (Catherine Keener) poika. Asia vahvistuu, kun Percyn ympärillä alkaa pyöriä kreikkalaiseen mytologiaa liittyviä hahmoja: satyyri Grover (Brandon T. Jackson), kentauriopettaja Chiron (ex-Bond Pierce Brosnan) ja Medusa (erinomainen Uma Thurman).

Seikkailu alkaa, kun ylijumala Zeus (Sean Bean) syyttää veljensä Poseidonin poikaa Percyä salamansa varastamisesta. Salamaa pidetään maailmankaikkeuden vaarallisimpana. Todistaakseen syyttömyytensä Percy lähtee jäljittämään salaman todellista varasta. Matkallaan Percy ajatuu monenlaiseen vaaraan ja joutuu pelastamaan äitinsä manalanjumala Hadeksen (Steve Coogan) kynsistä.

Percyn. Gloverin ja puoliverisen Annabethin (Alexandra Daddario) on ennen manalaan menoaan löydettävä kolme taikahelmeä, jotka takaisivat heille paluun takaisin maan pinnalla. Matkalla heille aiheuttavat sydämentykytystä lukuisat hirviöt, jotka on toteutettu todella komeasti. Uma Thurman on gorgo, käärmepäinen monsteri, joka pystyy katseellaan muuttamaan uhrinsa kiveksi.

Percy Jackson Salamavaras on sujuva seikkailu- ja fantasiaelokuva, hyvää viihdettä ilman kovin syvällistä sisältöä. Elokuvan trailerin löydät tästä.

maanantai 12. huhtikuuta 2010

Suljettu saari on painostava trilleri

Ohjaaja Martin Scorsese on neljän vuoden jälkeen palannut pitkän elokuvan pariin. 1970-ja 1980-luvulla kannuksensa ansainneen ohjaajaneron uusin elokuva Suljettu saari on sujuva trilleri, joka lainaa paljon 1940-luvun film noir -klassikoilta. Toki hänen olkapäältään kurkkii ajoittain myös jännityksen suurmestari Alfred Hitchcock.

Elokuvan alussa liittovaltion poliisit Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) ja Chuck Aule (Mark Ruffalo) saapuvat King Kongin saarta muistuttavalle kalliosaarelle veneellä. Synkällä saarella sijaitsee vankimielisairaala, josta on karannut murhaajatar Rachel (Emily Mortimer). Hänen oletetaan piileskelevän vielä saarella. Poliisien tehtävä on siis jäljittää Rachel, joka on käsittämättömällä tavalla kadonnut suljetusta sellistään vankilasta, jonka muurit kestäisivät tykkitulenkin.

Poliisikaksikon tehtävänanto näyttää selvältä, mutta siihen selvyys se loppuukin. Vankimielisairaalan johtava lääkäri Dr. Cawley (loistava Ben Kingsley) on hyytävän salaperäinen sisällissodan aikaisessa toimistossa. Vankimielisairaala vertautuu synkkään goottilaiseen linnaan kun tunnelma tihenee ja todellisuus verhoutuu salaisuuksien viiittaan.

Tutkimusten edetessä Teddy Daniels joutuu yhä pahempaan vainoharhojen ja salaliittoepäilyjen kierteeseen. Mitä saarella oikein? Mikä on totuus poliisietsivästä? Danielsin omat raskaat traumat pulpahtava esiin kun yleistunnelmat alkavat käydä yhä painostavammiksi. Miten käy etsivän identiteetin?

Scorsesen elokuva rullaa sujuvasti. Tästä on paljolti kiittäminen erinomaista leikkaajaa. Suljetussa saaressa elokuvakerronta ja visuaalisuus ovat mestaritasoa. Elokuva kannattaa katsoa myös kerrassaan mykistävän loppuratkaisun takia. Saakohan ohjaajasuuruus Scorsese uransa uuteen nousuun?

Elokuvan trailerin löydät tästä

sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Moderni prinsessa jatsin maailmassa

Walt Disney Studios on palannut kuuden vuoden jälkeen jälleen piirretyn elokuvan pariin. Tuloksena on laadukas, 1920-luvun jatsia pulppuilevaan New Orleansiin sijoittuva animaatiomusikaali Prinsessa ja sammakko. Ja toisin kuin perinteiset prinsessasadut, tässä elokuvassa on samankaltaista rajat rikkovaa irrottelua kuin maailmanmaineeseen nousseessa Shrekissä jatko-osineen.

Tarjoilijana raatava köyhä musta tyttö Tiana (Laura Voutilainen) haaveilee oman ravintolan perustamisesta. Päästäkseen lähemmäksi unelmaansa hän suostuu töihin ystävättärensä naamiaisiin. Sinne suuntaa myös rikas prinssi Naveen (Reino Nordin), joka tähtää rikkaisiin naimisiin. Häijy tohtori Facilier (Veeti Kallio) puuttuu voodoo-henkien kanssa peliin, ja prinssi muuttuu sammakoksi. Naveen hakee apua Tianalta murtaakseen taian.

Elokuvaan luo sisältöä myös ahkeran Tianan ja rikkaan seurapiirikaunottaren Charlotten (Malla Malmivaara) vastakkainasettelu. Toisin kuin satumaailmassa elävä Charlotte, Tiana rakentaa vastuullisesti ja määrätietoisesti tulevaisuuttaan.

Elokuvan henkilökirjoa täydentävät jatsiin hurahtanut alligaattori Louis sekä rakastunut tulikärpänen Ray.

Aikuisten lienee syytä avata jossain määrin pikkuväelleen elokuvan voodooseen liittyviä käsitteitä. Randy Newmanin jatsiin ja ragtimeen perustuvat laulut eivät ehkä ole myöskään tutuinta lajia kotien musiikkivarastoissa. Siitä huolimatta monet kappaleet ovat hyvin tarttuvia ja kuljettavat elokuvaa eteenpäin.

Elokuvan ovat ohjanneet John Clements ja John Musker, joiden animaatio-osaamisesta on saanut nauttia myös Pienessä Merenneidossa ja Aladdinissa. Perinteistä animaatiota hyödyntävä elokuva on hyvin upeaa jälkeä, jossa värit elävät. Elokuvan trailerin löydät tästä.

torstai 8. huhtikuuta 2010

Järvilakeuden elokuvakerho vyöryttää valkokankaalle suuren joukon klassikkoja

Uusi elokuvakerho aloittaa toimintansa nyky-Kauhavalla ja Järviseudulla ensi syksynä. Järvilakeuden Kansalaisopisto käynnistää yhteistyössä Y-Kino Oy:n, Kauhavan Rotaryklubin ja Kauhavan lukion kanssa elokuvakerhotoiminnan.

Kansalaisopiston siipien suojissa toimiva Järvilakeuden elokuvakerho lähtee liikkeelle komeasti klassikkoelokuvien kavalkadilla. Elokuvakerhon ohjelmistossa on kuusi elokuvaesitystä syyskaudella ja kuusi esitystä kevätkaudella. Elokuvat on tarkoitus valita maailman 50 huippuelokuvan joukosta.

Elokuvakerho toteutetaan kansalaisopiston kurssina, joka saa nimekseen Klassikkojen kimallusta. Elokuvakerhossa katsotaan ja arvioidaan elokuvia. Olennainen osa kerhon toimintaa ovat myös elokuva-alan ammattilaisten asiantuntijaluennot. Aihepiireinä ovat mm. ohjaus, käsikirjoittaminen, elokuvamusiikki ja näytteleminen.

Esimakua elokuvakerhon toiminnasta saadaan jo vappuviikolla. Keskiviikkona 28.4. klo 18.30 esitetään Y-Kinossa Billy Wilderin ratkiriemukas komedia Piukat paikat . Sitä pidetään Marilyn Monroen parhaana elokuvana, jossa hänen kanssanäyttelijöinään loistavat Tony Curtis ja Jack Lemmon. Elokuva on jopa äänestetty maailman hauskimmaksi.

Torstaina 29.4. elokuvakerho esittää lännenelokuvan ehdottoman helmen Sergio Leonen Hyvät, pahat ja rumat (1966). Western-klassikon (K15) pääosissa nähdään näyttelijälegendat Clint Eastwood, Eli Wallach ja Lee Van Cleef. Elokuvan käänteitä vie hienosti eteenpäin Enrico Morriconen tunnusmusiikki. Nykyohjaajista Quentin Tarantino on pitänyt leffan hautausmaalla tapahtuvaa loppuhuipennusta parhaimpana kuvattuna kohtauksena elokuvahistoriassa.

Molemmista elokuvakerhon kevään leffoista on lyhyt esittely teatterissa ennen elokuvan alkamista. Elokuvalipun hinta molempiin esityksiin on 5 euroa.

sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Korpifilosofiaa kaikenikäisille

Lokakuussa 2009 kuollut kirjailija ja professori Veikko Huovinen ei ehtinyt nähdä tunnetuimman teoksensa Havukka-ahon ajattelijan tuloa valkokankaalle. Sotkamolainen humoristi ja ironisti olisi kyllä pitänyt tästä ohjaaja Kari Väänäsen tulkinnasta. Korpifilosofi Konsta Pylkkäsen pohdinnat ovat taipuneet hienoksi ja kaikenikäisille sopivaksi elokuvaksi. Kainuun jylhä ja upea luonto toimii puitteena hienoille näyttelijäsuorituksille.

Havukka-ahon ajattelija on kirjallisuusklassikko 1950-luvun alusta. Päähenkilö Konsta Pylkkänen on pohdintoihinsa eksyvä metsien mies. Hän pohtii maailman menoa arkiaskareidensa ja metsätöidensä keskellä. Aatosten kohteet vaihtelevat pikkulinnuista äärettömään avaruuteen. Elokuvassa Konsta saa pestin kahden tiedemiehen paikalliseksi oppaaksi. Pylkkänen pääsee seuraamaan tieteilijöiden maailmanselityksiä ja osallistuu sattumalta tieteellisen läpimurron aikaansaamiseen.

Kansanviisaus ja tieteellinen maailmanselitys eivät elokuvassa lyö korville toisiaan. Molemmat pyrkivät omalta osaltaan selvittämään ihmisen olemassaolon salaisuutta. Pylkkänen ajattelee ”maailmanrannat selviksi”. Konstana nähtävä Kai Lehtinen tekee kerrassaan erinomaisen roolityön. Hänen Pylkkäsessään on viatonta maailman selittäjää, mutta myös tärkeileviä kanssaihmisiään pilkkaavaa ilkikurista veijaria.

Helsinkiläisiä luonnontieteilijöitä esittävät Tommi Korpela ja Hannu-Pekka Björkman ovat mainioita rooleissaan. Myös Ilkka Heiskasen Mooses Pessi on yliveto. Ohjaaja Kari Väänänen on luonut pitkälti romaanin mukaisen näkemyksen menneestä maailmasta, josta on jokaiselle ammennettavaa. Timo Salmisen kaunis luontokuvaus ja Pessi Levannon sinfoniaorkesterille säveltävä musiikki kannattelevat myös tätä hienoa suomalaista elokuvaa. Suosittelen sitä jyrkästi!

Klikkaa traileriin.

Kauhavalla kuvattiin Kotiinpaluu –elokuvaa

Kauhavalla ja Nurmossa kuvattiin maaliskuun lopussa Kotiinpaluu –elokuvaa, jonka ohjaajana toimii Harri J. Rantala. Elokuva kertoo tarinan sodasta palaavasta eteläpohjalaisesta miehestä ja hänen sinnittelystään viljelijänä arjen haasteissa. Kotiinpaluu on jatkoa ohjaajan Nurmoo-elokuvalle.

Elokuvaa kuvattiin mm. Kauhavan Hahtomaalla maaliskuun loppupuolella. Elokuvan pääosissa esiintyy kauhavalaisista näyttelijöistä Kalevi Haapoja ja Reeta Annala, joilla oli roolit myös Nurmoo-elokuvassa.

Nurmosta lähtöisin oleva Harri J. Rantala on kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia lyhytelokuvaohjaajia. Hänen elokuviaan on esitetty mm. Cannes’n elokuvajuhlilla Ranskassa v. 2007−2009.

Kotiinpaluun ensi-ilta on syksyllä 2010. Sen esitys sopisi mainiosti Y-Kinoon.

perjantai 2. huhtikuuta 2010

Elokuvien ennakkotarkastukset siirtymässä historiaan

Elokuvien ja muiden kuvaohjelmien ennakkotarkastus on siirtymässä historiaan. Opetusministeriön työryhmä esittää ennakkotarkastuksesta luopumista siksi, että kuvaohjelmalakia halutaan uudistaa nykyaikaa vastaavaksi.

Nykyisin kuvaohjelmien ennakkotarkastus koskee elokuvia, tallenteita, eräitä tilausohjelmapalveluita sekä pientä osaa video- ja tietokonepeleistä. Työryhmän esityksen mukaan suuri osa lapsen kehitykselle haitallisista sisällöistä välittyy kuitenkin ulkomailta internetin ja satelliittitelevision kautta. Näin ollen ennakkotarkastus kohdistuu vain vähäiseen osaan sellaista aineistoa, joka voi tulla lasten saataville.

Ehdotuksessa tarkastuksen korvaisi kuvaohjelmien luokittelusta säädettävä laki. Sillä rajoitettaisiin kuvaohjelmien levittämistä lasten suojelemiseksi. Ohjelmat luokiteltaisiin joko kaikenikäisille tai niille asetettaisiin 7 , 12, 16 tai 18 vuoden ikäraja.

Ikärajojen määrittäminen siirrettäisiin pääosin alalla toimiville henkilöille eli esimerkiksi tv-yhtiön tai elokuvia maahantuovan yrityksen työntekijöille. Luokittelijoiden pitäisi olla viranomaisen hyväksymiä.

Viranomaisten toiminta keskittyisi tulevaisuudessa jälkivalvontaan ja medialukutaidon parantamiseen. Työryhmä ehdottaa Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen perustamista. Samalla lakkautettaisiin Valtion elokuvatarkastamon toiminta.