maanantai 27. syyskuuta 2010

Hitchcockin Vertigo avaa elokuvakerhon klassikkosarjan

Järvilakeuden elokuvakerho Klassikkojen kimallusta avaa keskiviikkona 29.9. elokuvasarjansa Alfred Hitchcockin mestariteoksella Vertigo − punainen kyynel (1958). Elokuva esitetään Kauhava-salissa klo 18.00 alkaen.

Brittiläissyntyinen, mutta Hollywoodissa ohjaajien mestariluokkaan noussut Alfred Hitchcock on pitänyt Vertigoa kaikkein henkilökohtaisimpana ohjaustyönään.

Vaikka Hitchcock oli elokuvan ilmestymisaikaan huipulla niin kaupallisesti kuin taiteellisestikin, leffa ei aluksi purrut elokuvakriitikoihin. Suurin osa moitteista kohdistui mutkikkaaseen ja epätodennäköisyyksiä sisältäneeseen juoneen. Vuosien varrella näkemys Punaisesta kyyneleestä psykologisena trillerinä on kuitenkin ratkaisevasti muuttunut.

Elokuva tunnustetaan yleisesti yhdeksi mestarin parhaimmista, ja sitä on loputtomasti jäljitelty. Päähenkilöiden John Fergusonin (erinomainen James Stewart) ja Madeleinen (upea Kim Novak) suudelma 360 asteen kamerakiertoineen loi uutta elokuvailmaisun alalla. Suuri kiitos visuaalisesti upeasta leffasta kuului Hitchcockin erinomaiselle hovikuvaajalle Robert Burksille. Elokuvan miljöönä toimii Kalifornian helmi San Francisco ja näkymät Golden Gate –sillasta salpaavat katsojan hengityksen.

John Scottie Ferguson on sanfranciscolainen poliisi, joka jättää työnsä sen jälkeen kun korkean paikan kammo (akrofobia) on estänyt häntä pelastamasta poliisitoverinsa henkeä. Fergusonin laivanvarustajana toimiva ystävä Gavin Elster palkkaa hänet yksityisetsiväksi varjostamaan oudosti käyttäytyvää nuorta vaimoaan. Madeleine Elster on jäänviileä tyylikäs blondi, joka hakeutuu museoon tutkimaan 1800-luvulla hukkuneen esiäitinsä maalausta.

Neuroottinen Madeleine vetää Scottieta puoleensa ja vaikuttaa siltä kuin hänen aikaisempi inkarnaationsa vetäisi nuorta naista kuolemaan. Matka mysteeriin voi alkaa.

maanantai 20. syyskuuta 2010

Kalevi Haapoja ja Reeta Annala elokuvakerhossa ke 22.9. klo 18

Järvilakeuden elokuvakerho Klassikkojen kimallusta aloitti viime keskiviikkona 15.9. Ensimmäisellä kerralla perehdyttiin elokuvan eri lajeihin (genreihin) ja tutustuttiin elokuvamusiikin helmiin vuosien varrelta.

Keskiviikkona 22.9. elokuvakerhon vieraaksi tulee kaksi kauhavalaista näyttelijää. Kalevi Haapoja on tuttu kaikille teatterin ja elokuvan ystäville. Hän on näytellyt ja ohjannut jo 1950-luvulta lähtien.

Valtakunnallisesti Kalevi Haapoja tunnetaan lukuisista Pohjanmaahan liittyvistä filmatisoinneista. Antti Tuurin romaaniin perustuvassa Pohjanmaassa (1988) hän näytteli konstaapeli Lammia. Roolisuoritus isoisä Karhuna toi puolestaan Jussi-patsaan parhaasta miessivuosasta elokuvassa Häjyt vuonna 1999. Antti Tuurin romaaniin perustuvassa Lakeuden kutsussa (2000) Haapoja esitti jalasjärveläistä poliisia Raudaskoskea.

Kalevi Haapoja on näytellyt sivurooleissa myös mm. elokuvissa Kulkurin taivas (1998), Kulkuri ja Joutsen (1999), Juoksuhaudantie (2004) ja Täällä Pohjantähden alla (2009).

Nurmolaisen ohjaajan Harri J. Rantalan tuoreissa lyhytelokuvissa Nurmoo − huuto Lakeudelta (2009) ja Kotiinpaluu (2010) Kalevi Haapoja näyttelee päärooleissa yhdessä kauhavalaisen Reeta Annalan kanssa.

Reeta Annala on ylioppilas Kauhavan lukiosta. Hän valmistui teatteri-ilmaisun ohjaajaksi keväällä 2010 Tampereelta.

Kalevi Haapoja ja Reeta Annala kertovat näyttelijätyöstä ja elokuvan tekemisestä Järvilakeuden elokuvakerhossa keskiviikkona 22.9.2010 klo 18.00 Kauhavan koulukeskuksen luokassa 256. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!