sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Oceans on sinfonia valtamerille



Ranskalaiset elokuvaohjaajat Jacques Perrin ja Jacques Cluzaudt ovat tehneet yhden vuosikymmenen hienoimmista luontodokumenteista. Y-Kinon ohjelmistoon tullut Oceans (2009) on kuvattu kuuden vuoden aikana ja yli 50 kuvauspaikalla maailman valtamerillä.  Tuloksena on häikäisevä merellinen sinfonia, jossa upea kuvakerronta, kaunis musiikki ja painava sanoma liittyvät saumattomasti yhteen.

Uusimmalla filmiteknologialla kuvatun dokumenttifilmin takaa löytyy ranskalainen tuotantoyhtiö Galatée Films ja sen jakelun hoitaa Suomessa Atlantic Film Oy.  Kahdentoista kuvausryhmän työhön, elokuvan tekemiseen ja markkinointiin on uponnut huimat 50 miljoonaa euroa.

Mitä rahalla saatiin aikaan? Kerrassaan huikea luontodokumentti, jossa pääosia näyttelee yli sata lajia. Valtamerten monimuotoisuuden tarinaa vievät eteenpäin eri nisäkkäät, linnut ja kalat. Meren syvyyksistä löytyvät elämän eri muodot ja värit. Kameratyö vangitsee niin upeita näkymiä, että ne on ehdottomasti nähtävä elokuvateatterin suurelta kankaalta.

Oceansin tekee visuaalisesti erityisen näyttäväksi eläinlajien massojen liikkeet ja käyttäytyminen. Kalaparvet pyörivät syvyyksissä kuin tornadot, delfiinit tekevät taivaltaan lennokkain loikin, panssarirapujen kaksi armeijaa ryhmittyvät taisteluun ja vyöryvät pian toistensa kimppuun.

Ohjaajakaksikon taidot on koettu ja hyväksi havaittu jo erilaisten lintujen muuttoliikettä selvittäneessä luontodokumentissa Siivekäs muutto (2003).  Oceans on teemoiltaan huomattavasti monipuolisempi. Esimerkiksi luonnon monimuotoisuuteen, erilaisiin symbioottisiin suhteisiin ja ihmislajin valtamerille aiheuttamiin uhkiin kiinnitetään paljon huomiota. Katsoja oppii mm. sen, että merten saalistajat voivat tarjota merkittävästi suojaa monille muille lajeille.

Meriympäristön kauneudesta ja julmuudesta on lukuisia unohtumattomia otoksia. Valkoisesta hiekasta kuoriutuvat merikilpikonnan poikaset kiiruhtavat kohti merta. Monet taival katkeaa ilmasta iskevän linnun kynsiin. Rausku lipuu äänettömyydessä uljaasti ja pelottavasti kuin amerikkalainen B2-hävittäjä Afganistanin lennollaan. Merinorsu imuroi syötävää merenpohjan sedimenttikerroksista hurjasti puuskuttaen. Mursuemon ja sen poikasen syleily paritanssissaan hellyttää karskeimmankin katsojan.

Elokuva tuo esiin myös ihmisen toiminnan vaikutukset merten ekosysteemeille. Erityisesti tulevat esiin saasteet ja ryöstökalastus. Valtaviin ajoverkkoihin päätyy tonnikalojen lisäksi hylkeitä, miekkavalaita ja merikilpikonnia. Filmin ehkä pöyristyttävin kohtaus on hain pyrstön ja eväiden leikkaaminen herrojen haineväkeiton tarpeiksi. Lopuksi haintorso vajoaa kiven tavoin pohjaan kuolinkamppailuaan varten.

Oceans on tärkeä elokuva, joka muutamasta rankasta kohdastaan huolimatta sopii myös koko perheen elokuvaksi. Sillä on merkittävä koko ihmiskuntaa koskettava sanoma, vaikka Perrinin ekologinen paatos filmin lopussa koettelee jo aikuiskatsojan kestokykyä. Kyseessä on kuitenkin dokumentti, joka jokaisen lapsen olisi syytä nähdä.

Elokuvan trailerin löydät tästä.

keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Piraatit tulevat taas




Kevään odotetuimpia elokuvia on varmasti Pirates of the Caribbean Vierailla vesillä (2011), joka tulee Suomen ensi-iltaan Y-Kinossa jo keskiviikkona 18.5. Filmin Länsi-Euroopan ensi-iltaa vietettiin juuri Cannes’n elokuvajuhlilla Ranskan Rivieralla Johnny Deppin ja Penelope Cruzin tähdittämänä.

Elokuvan kolmen edellisen osan lipputulot ovat nousseet joka filmissä noin miljardin dollarin luokkaan. Ei ihme, että Disney Pictures Studion uutuuden tuotantobudjetti onkin kohonnut noin 200 miljoonaan dollariin. Kyseessä on sarjan ensimmäinen kolmiuloitteinen elokuva. Ohjaajana toimii tällä kertaa Rob Marshall.

Merirosvoelokuvan tähdistö on muuttunut aika tavalla nelososassa. Vanhasta tähtikaartista on pistetty kävelemään lankkua pitkin Orlando Bloom ja jumalaisen kaunis Keira Knightley. Supertähti Johnny Depp saatiin vielä houkuteltua yhteen elokuvaan. Ei kai kukaan voi korvata häntä keikistelevänä kapteeni Jack Sparrow’na. Hänen rinnallaan heiluu kipakkana entisenä heilana toinen kassamagneetti Penelope Cruz.

Se, onko Cruzin esittämä Angelica minkään sortin enkeli, piinaa Jack Sparrow’ta koko elokuvan ajan. Nainen pakottaa Jackin nousemaan merten kauhun Mustaparran (Ian McShane) alukseen Queen Anne’s Revenge. Kun näyttämölle astuu vielä edellisistä osista tuttu kostonhimoinen kapteeni Hector Barbossa (Geoffrey Rush), on keskeinen tähdistö roolitettu.

Vierailla vesillä on läkähdyttävän kiivastempoinen seikkailu, jossa ei juuri rauhallisia suvantokohtia ole. Rauhallisissa kohtauksissa kukkii paikoitellen Piraattielokuvien huumorikin, mutta sen jälkeen sännätään taas uuteen kilpailuun tai miekkataistoon tai muuhun toimintaan. Keskeiset hahmot ottavat toisistaan mittaa kilpailussa ikuisesta nuoruuden lähteestä. Erilaiset liittoutumat vaihtelevat, henkilöhahmojen itsekkyys rehottaa. Toisten kampittaminen on suurta huvia.

Elokuvan uusia hirviöitä ovat tällä kertaa viehkot mutta ilkeät merenneidot, jotka joutuvat juonikuviossa jahdatuiksi ja teurastetuiksi. Tämä ei ole kovin mukavaa katsottavaa nuorimmille katsojille. Monien muiden nelososien (Shrek, Die Hard) tavoin tuntuu siltä, että Piraattisarjan eväät alkaa olla syöty. Sitä ei pelasta huikea toiminta, ajoittain fantastiset kohtaukset tai edes Johnny Depp.

Elokuvan trailerin löydät tästä.

maanantai 2. toukokuuta 2011

Thor on uusi supersankari Pohjolan valkokankailla


Thor on pohjoismaisesta mytologiasta aineksensa ammentanut sarjakuvasankari, jonka Hämähäkkimiehen isänä tunnettu Stan Lee kehitti Marvel-kustantamolle yhdessä Jack Kirbyn kanssa 1960-luvun alussa.

Suomessa Thorin seikkailuja on julkaistu säännöllisesti  vuodesta 1968 lähtien, mutta omaa vakituista lehteä hahmo ei ole saanut. Valkokankaalla Thor nähdään nyt ensimmäistä kertaa, mutta hahmo tekee paluun elokuvateattereihin jo vuoden päästä, kun Kostajat-elokuva saa ensi-iltansa toukokuussa 2012.

Alkuperäisessä kertomuksessa Odinin huonotapainen poika karkotetaan Asgardista maapallolle heiveröisen lääkärin, Donald Blaken, kehoon. Muistinsa menettänyt ukkosenjumala elää normaalisti, kunnes hän matkustaa lomallaan Norjaan, jossa hän pakenee kohtaamiaan avaruusolentoja luolaan, löytää siellä Mjölnir-vasaransa ja saa sen kautta muistinsa sekä voimansa takaisin.

Avaruusolennot päihittänyt Thor (Chris Hemsworth)  palaa takaisin Pohjois-Amerikkaan, jossa hän elää kaksoiselämää ja ihastuu lopulta Blaken roolissa sairaanhoitaja Jane Fosteriin. Uudessa filmiversiossa 50 vuotta vanhaa tarinaa on kuitenkin modernisoitu, Natalien Portmanin esittämästä Jane Fosteristakin on tullut tutkija. Thorilla ei ole alter egoa, ja avaruusolennot on unohdettu.

Elokuva on hyvin roolitettu. Chris Hemsworth tekee vakuuttavaa työtä Thorina, joka sopeutuu vähitellen kuolevaisen rooliin. Mainiosti onnistuvat myös Anthony Hopkins Odinina,  Stellan Skarsgård  Erik Selviginä ja Tom Hiddleston Thorin ilkeänä veljenä Lokina. Sen sijaan juuri Mustassa Joutsenessa loistanut Natalie Portman tuntuu olevan väärässä elokuvassa.

Elokuvan taistelukohtaukset on rakennettu huolellisesti. Niissä ohjaaja Kenneth Branagh on hienosti onnistunut.

Elokuvan trailerin löydät tästä.