sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Voittajan vankkureita vetämässä***

                     Kampanjapäällikkö Taru Tujunen piti langat tiukasti käsissään
                     presidenttiehdokas Sauli Niinistön vaalikampanjassa.



Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjasta kertova Presidentintekijät (2014) antaa mahdollisuuden kurkistaa politiikan kulisseihin, jossa tehdään raskas ja ajoittain likainenkin poliittinen työ. Tuukka Temosen ohjaustyö on sen verran ammattitaitoista, että viime viikkojen kohujulkisuus ennen elokuvan ensi-iltaa tuntuu kovin turhalta. Mitään suuria paljastuksia ei elokuvaa sisälly.

Presidentintekijöiden keskeinen miljöö on kokoomuksen puoluetoimiston neuvotteluhuone, jossa Niinistön kampanjatiimi kokoontuu. Vaalivankkureiden vetäjistä keskeisimpään rooliin nousevat taitava ja raudanluja puoluesihteeri Taru Tujunen, viestintäkonsultti Kirsi Piha ja hyvin asiantunteviin analyyseihin yltävä poliittinen neuvonantaja Jussi Kekkonen. Kampanjatiimistä erottuvat myös varainhankinnasta vastannut Hjallis Harkimo, Niinistön avustaja Mikko Kortelainen sekä puolueen kenttätoiminnanjohtaja Hanna Laine.

Elokuva käynnistyy pari kuukautta ennen tammikuun 2012 presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta. Kampanjatiimin keskeinen ongelma on Niinistön nelisen vuotta jatkunut ylivoima kannatusmittauksissa. Vuoden 2006 presidentinvaaleissa oli koettu Sauli-ilmiö istuvaa presidenttiä Tarja Halosta vastaan, mutta nyt kokoomuksen ehdokas näyttää lepäävän laakereillaan.

Viime viikkoina otsikoihin ovat nousseet puoluesihteeri Taru Tujusen ja ohjaaja Tuukka Temosen erimielisyydet, jotka koskevat elokuvasta tehtyä sopimusta. Tujusen mukaan elokuvan keskiöön piti nousta Sauli Niinistön ja presidentti-instituution. Lopputulos on kuitenkin toinen: Temosen dokumenttielokuva keskittyy kampanjatiimin työhön ja jättää Niinistön ja hänen puolisonsa Jenni Haukion sivurooliin. Vaalityötä kentällä ei näytetä senkään vertaa.

Taiteelliselta kannalta Temosen ratkaisun voi ymmärtää. Ylivoimainen gallupkunngas, taitava poliitikko ja kansansuosikki Niinistö pyrki välttämään virheitä ja kävi hyvin varovaista kampanjaa. Hänen esiintulonsa tuntuvat ajoittain yhtä kuivahkoilta kuin kampanjaväen kadulla retuuttamat pahvi-Saulit.
  
Ei siis ihme, että kampanjasta vastuussa oleva ryhmä tuskailee kuorossa. Niinistö kontrolloi kaikkea ja kampanjatiimille ei tunnu löytyvän tilaa tehdä kunnon vaalityötä. Piha pitää vaaleja täysin mielenkiinnottomina ja flegmaattisina. Kun Niinistö harkitsee televisiomainonnan jättämistä pois kampanjasta, kampanjatiimi pohtii sitä, onko ehdokas ylimielinen vai väsähtänyt vai ”pelkääkö ehdokas helvetisti häviävänsä?”

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen jättiyllätys on se, että Vihreiden Pekka Haavisto rynnistää ohi politiikan dinosaurusten Paavo Väyrysen, Paavo Lipposen ja juuri eduskuntavaalien jytkyllään maata ravistelleen Timo Soinin. Yht’äkkiä Niinistö ei ole enää kiinnostava vaan Haavisto, minkä kertovat myös Suomessa suoritetut Google-haut. Vaikka kampanjatiimillä on käsissään yhä vahva ”tuote”, on toista kierrosta varten löydettävä uutta nostetta Niinistölle. Kampanjan loppumetreillä on tavoitettava myös muut ihmiset kuin samassa uskossa olevat.

Lopputuloksenhan me tiedämme. Toisen kierroksen vaali-iltana Niinistö kerää 62,6 prosenttia äänistä Haaviston 37,4 prosenttia vastaan – ja voittaa vaalit ylivoimaisesti. Kampanjatiimillä on vihdoin varaa hymyilyyn.

Temosen elokuvan vahvin ansio on kurkistuksella vaalityön kulisseihin hieman samaan tapaan kuin televisiosarjassa Vallan linnake. Toisaalta Suomessa voitaisiin tehdä vaalikampanjadokumentti samaan tapaan kuin Yhdysvalloissa, jossa ohjaaja Greg Whiteley toteutti taidokkaan henkilökuvan Barack Obamalle hävinneestä republikaanien Mitt Romneystä (Mitt 2014). Vankin ehdokas samanlaiseen rooliin ei olisi Pekka Haavisto vaan Suomen Keskustan peräänantamaton kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen. Mies, joka ei ole kaikista tappioistaan huolimatta kuollut ketutukseen.

Elokuvan trailerin löydät tästä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti