lauantai 21. helmikuuta 2015

Kolme pohjalaisnäyttelijää Hall of Fameen

Etelä-Pohjalaisen elokuvan kehittämisyhdistys nimitti kolme tunnettua ja ansioitunutta eteläpohjalaista näyttelijää kunniagalleriaan eli Hall of Fameen. Näyttelijät ovat Kalevi Haapoja, Esko Nikkari ja Vesa Mäkelä. He kaikki näyttelivät yhdessä Pekka Parikan elokuvassa Pohjanmaa.

                                              1. Kalevi Haapoja

Ylihärmässä v. 1932 syntynyt Kalevi Haapoja on tunnetuimpia eteläpohjalaisia näyttelijöitä ja paikallinen elävä elokuvataiteen legenda. Hän aloitti uransa harrastelijanäyttelijänä 1950-luvulla ja on toiminut mm. näytelmien ohjaajana ja lausujana. Pääelanto irtosi kuitenkin pitkään maanviljelyksestä.

Kalevi Haapojan ura filmikameran edessä alkoi eteläpohjalaisella maaseutukuvaus Rotuvasikalla vuonna 1975. Ensimmäinen filmirooli oli Matti Kassilan Natalia-elokuvassa vuodelta 1979, ja toistaiseksi viimeinen Harri J. Rantalan lyhytelokuvassa Kaukopartio (2013).


 Kalevin nostivat valtakunnalliseen tietoisuuteen erityisesti Pekka Parikan Pohjanmaa (1998) ja Aleksi Mäkelän Häjyt (1999). Hän sai Häjyjen isoisä Karhun roolityöstä vuonna 2000 parhaan miessivuosan Jussin.


Kalevi-palkinto kantaa perustellusti tämän eteläpohjalaisen elokuvan grand old manin nimeä.


                        2. Esko Nikkari


Lapualla 1938 syntynyt ja Seinäjoella 2006 kuollut Esko Nikkari lienee tunnetuin eteläpohjalainen näyttelijä. Hän aloitti elokuvanäyttelijän uransa Mikko Niskasen elokuvassa Kahdeksan surmanluotia v. 1972. Hänen viimeiseksi pitkäksi elokuvakseen jäi Timo Koivusalon Kaksipäisen kotkan varjossa v. 2005.

Kotimaisen elokuvan Elonet-tietokannan mukaan Esko Nikkari ehti näytellä peräti 87 elokuvassa. Hänen taitoihinsa ja suureen lavapreesensiinsä ovat luottaneet elokuvaohjaajat Aki Kaurismäestä Markku Pölöseen. Nikkarin tunnettuja pohjalaiselokuvia ovat Parikan Pohjanmaa ja Talvisota sekä Ilkka Vanteen Lakeuden kutsu ja Heikki Kujanpään Pieni pyhiinvaellus vuodelta 2000.

Esko Nikkari sai Jussi-palkinnon 1991 miessivuosasta elokuvassa Tulitikkutehtaan tyttö. Hänelle on myönnetty myös Humanismin käsi -palkinto 1988 (roolit elokuvissa Pohjanmaa sekä Hamlet liikemaailmassa)

                                       3. Vesa Mäkelä

Hall of Fameen nousee myös Kauhavalla v. 1947 syntynyt ja Helsingissä v. 2003 kuollut Vesa Mäkelä. Hän teki merkittävän 12-vuotisen uran Televisioteatterissa Yleisradiossa. Mäkelä oli paljon käytetty näyttelijä Radioteatterin kuunnelmissa. Lisäksi hänen ääntään on kuultu lukuisissa dokumenteissa, piirroselokuvissa ja äänikirjoissa.

Vesa Mäkelä ehti tehdä elämänsä aikana 75 filmiroolia. Hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa oli Rauni Mollbergin ja Sulevi Peltolan Yleisradiolle ohjaama  Tehtaan varjossa v. 1969 ja viimeinen Tapio Piiraisen ohjaama Raid v. 2003. Mäkelän pohjalaiselokuviin kuuluvat Parikan Pohjanmaa ja Talvisota sekä poikansa Aleksi Mäkelän ohjaama Häjyt.

Vesa Mäkelä sai kaksi kertaa elokuvataiteen valtionpalkinnon. Hänet palkittiin 1972 nimirooleistaan televisionäytelmissä Pikasuutarin Esko ja Kyösti Sorsan opintie. Pääosa Veli-Matti Saikkosen ohjaamassa televisioelokuvassa Sujut toi palkinnon 1975.

Citizen Don/Y-Klaffin kaikuja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti